Lenovo, HP ve Dell gibi devlerin yeni rotası: PC’lerini Suudi Arabistan’da üretmek!

Lenovo, HP ve Dell, Suudi Arabistan’da Üretim Tesisleri Kurmayı Planlıyor

Dünyanın önde gelen PC üreticileri Lenovo, HP ve Dell, ABD’nin Çin mallarına uyguladığı yüksek vergi tarifelerinden kaçınmak amacıyla Suudi Arabistan’da yeni üretim tesisleri kurma planları yapıyor. Bu hamleyle maliyetlerini düşürmeyi ve Orta Doğu ile Afrika (MEA) pazarlarına daha güçlü bir şekilde erişim sağlamayı hedefliyorlar.

DigiTimes’ın haberine göre, en somut adımı atan şirket Lenovo oldu. Hong Kong merkezli teknoloji devi, Suudi Kamu Yatırım Fonu’nun bir yan kuruluşundan 2 milyar dolarlık yatırım desteği alarak Riyad’da bir PC ve sunucu montaj fabrikası açmayı planlıyor. Üretim 2026 yılında başlayacak ve tesis, Lenovo’nun MEA bölgesindeki yeni merkezi olacak. Bu adım, şirketin küresel varlığını artırma stratejisinin önemli bir parçası olarak görülüyor.

HP ve Dell de Potansiyel Yatırım Yapacak

Lenovo’dan sonra HP ve Dell de Suudi hükümetinin daveti üzerine bölgede potansiyel fabrika yerlerini incelemek üzere ekipler göndereceği belirtiliyor. ABD’nin Çin’e uyguladığı artan gümrük vergileri, bu hamlenin arkasındaki ana sebep. Suudi Arabistan’ın uyguladığı düşük gümrük vergileri, üretim maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilecek bir avantaj sunuyor.

Riyad’da kurulacak üretim merkezleri, maliyet avantajı sağlamanın yanı sıra bu şirketlerin Orta Doğu ve Afrika pazarlarına erişimini de güçlendirecek. Lenovo, bu stratejik konumun şirketin bölgedeki etkisini artıracağına inanıyor.

Lenovo’nun ABD Pazarındaki Durumu

2024 yılı itibarıyla Lenovo, ABD’ye 11,872 masaüstü ve dizüstü bilgisayar sevkiyatı gerçekleştirerek pazar payını %17,2’ye yükseltti. Şirket, bu oranla ABD’deki kendi markaları Dell’in %22,8 ve HP’nin %25,3’lük pazar paylarının ardından üçüncü sırada yer alıyor. Lenovo’nun Suudi Arabistan’daki yeni tesis planları, global rekabet gücünü artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Tembel öğrenci bile 2 saatte matematik dehası oluyor! Özel ders aldırmak mazide kaldı

Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çığır açan bir araştırma, beyne uygulanan hafif elektrik akımının matematik becerilerini önemli ölçüde artırabileceğini ortaya koydu. Katılımcıların beş gün boyunca toplamda 150 dakikayı bulan bu uyarım …

Dünya şampiyonu özel sporcu Tuğba Tekin hayatını kaybetti

Alp disiplini kayakta 2013 ve 2017 yıllarında dünya şampiyonluğu bulunan özel sporcu Tuğba Tekin, 34 yaşında hayatını kaybetti.

BTK yerli çip raporu

Teknolojinin hızla gelişmesi ve küresel çip ihtiyacının artmasıyla birlikte, Türkiye de bu stratejik alanda uzun vadeli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu doğrultuda “Çip Endüstrisi ve Haberleşme …

Beton artık çatlak tanımıyor! Geleceğin teknolojisi

İnşaat sektöründe çığır açan bir yenilik, kendini onaran beton teknolojisi, dünya genelinde bilim insanlarının ve mühendislerin ilgisini çekti. Çatlaklarını kendi kendine tamir edebilen bu malzeme, altyapıların ömrünü uzatırken bakım maliyetlerini …

Binlerce parçaya bölünmüştü, yıllar sonra bir araya getirildi: Bu sanat eserinde tek bir şey yazıyordu

Londra’nın Southwark bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları, Roma dönemine ait olağanüstü bir keşfi gün yüzüne çıkardı. Bir zamanlar lüks bir evin duvarlarını süsleyen ve yıkım sırasında binlerce parçaya ayrılan bir fresk, 2.000 yıl sonra uzman eller tarafından yeniden bir araya getirildi.

Kullanıcılar YouTube’da sorun yaşıyordu! Google’dan çözüm geldi

YouTube’un hem iOS hem de Android sürümünde bazı kullanıcılar sorun yaşadıklarını bildirmeye başladı. YouTube’un mobil uygulamasında yaşanan sorunda kullanıcılar videoların kapandığını ve açılmadığını belirtmişti.