Sözcü yazarı İsmail Saymaz, bugünkü köşesine Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik’e ait olan Çöpler Altın Madeni’nde çalışan işçileri taşıdı.
Saymaz, işçilerin önceki gün yığın liçi (altından ayrıştırıldıktan sonra kalan siyanürlü toprak) sahasında kocaman bir yarık fark ettiğini, bunun üzerine de “Burası çökecek” diyerek yetkililere haber verdiklerini yazdı.
Dokuz işçinin göçük altında kaldığı heyelanda, Eski Başbakan Binali Yıldırım ve Vali Hamzaoğlu “Sızıntı yok” dese de Saymaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıklamasının kuşku uyandırdığını söyledi.
Bakanlık yaptığı açıklamada, “Toprak kayması sırasında akan malzemenin ulaşmasını engellemek amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık” demişti.
Saymaz, bu akan maddenin ne olduğunu, neden nehre ulaşmasının engellendiğini sordu.
Kaza “geliyorum” dedi
Saymaz, madende 21 Haziran 2022’de de sızıntı olduğunu, 20 metreküp siyanürün iki buçuk saat boyunca Fırat Nehri’ne bağlanan Sabırlı Deresi’ne aktığını, Valiliğin “Dereye ulaşmadığı” yönünde açıklama yaptığını da yazdı.
Bu sızıntıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şirkete çevre kirliliği dolayısıyla 16 milyon 441 bin 440 TL ceza kesmişti ve Saymaz’a göre bu cezanın bile maden çalışmasında zararlı maddelerin kullanıldığının açık kanıtıydı.
O dönem şirketin madencilik faaliyeti durdurulmuş, lisans belgesi iptal edilmiş, 33 noksanlık tespit edilmesi sebebiyle yeniden para cezası uygulanmıştı.
Gözaltına alınan şüpheliler de para cezalarının ön ödemesini yaparak serbest kaldı, 11 şüpheli için mahkeme kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Erzincan Ziraat Odası adına avukat Ümit Altaş‘ın karara itiraz ettiğini belirten Saymaz, geçen 15 aya rağmen itirazın sonuçlanmadığını, üstelik şirketin madencilik faaliyetine devam ettiğini söyledi.
Geçen yıl da şirket “ÇED gerekli değildir” raporuyla açık ocak sahasının genişletilmek için onay aldı, üstelik şirketin 8.6 milyonluk vergi borcu da silindi.