Gaziantep fıstık ezmesi AB’de tescillendi: Türkiye’nin 36’ncı gururu!

Gaziantep Fıstık Ezmesine AB Coğrafi İşaret Tescili

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gaziantep fıstık ezmesinin Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan Türkiye’nin 36. ürünü olduğunu duyurdu.

Hisarcıklıoğlu, Gaziantep’e ve ülkeye hayırlı olmasını temenni ederken, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı ve emeği geçenleri tebrik etti.

Dünya genelinde nadir bulunan bir ürün çeşitliliğine sahip olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “TOBB ve oda-borsa camiası olarak yerel ve coğrafi işaretli ürünler için büyük çaba harcıyoruz. AB süreci devam eden 71 coğrafi işaret ve 3 geleneksel ürün adıyla ilgili çalışmalarımız da hız kesmeden devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin AB’den coğrafi işaret tescili alan diğer ürünleri ise şunlar:

  • Gaziantep baklavası
  • Aydın inciri
  • Malatya kayısısı
  • Aydın kestanesi
  • Milas zeytinyağı
  • Bayramiç beyazı
  • Taşköprü sarımsağı
  • Giresun tombul fındığı
  • Antakya künefesi
  • Suruç narı
  1. Çağlayancerit cevizi
  2. Gemlik zeytini
  3. Edremit zeytinyağı
  4. Milas yağlı zeytini
  5. Ayaş domatesi
  6. Maraş tarhanası
  7. Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini

Diğer ürünler arasında Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Osmaniye yer fıstığı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri, Söke pamuğu, Manisa mesir macunu, Gaziantep menengiç kahvesi, Silifke yoğurdu, Erzincan tulum peyniri, Aydın çam fıstığı, Afyon pastırması, Afyon sucuğu ve Gaziantep fıstık ezmesi yer almaktadır.

Related Posts

İBB’nin spor alanındaki bazı ücretsiz hizmetleri paralı oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) vatandaşlara ücretsiz olarak sunduğu bazı hizmetler, bugün itibarıyla paralı hale geldi.

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

İran-İsrail savaşı gübre ve mazot fiyatlarını uçurdu: Tarımda yeni zam riski!

Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Üretici ve market arasındaki fiyat farkları dikkat çekiyor. Uzmanlar, çiftçilerin desteklenmesinin önemine vurgu yapıyor.

Türk gıda devine Rekabet Kurulu’ndan şok karar!

Konya Şeker’e bağlı şirketlerde küçülme ve borç artışı dikkat çekiyor. Rekabet Kurulu’nun başlattığı inceleme kurumu yeniden gündeme taşıdı. Şirketin kamuoyuna açıklama yapmaması ise soru işaretlerini artırıyor.

Türkiye’nin gıda devine bir şok daha

Son zamanlarda hem borçları hem de kapatılan işletmeleriyle gündeme gelen Konya Şeker’de Panek ve Panogra’ya da Rekabet Kurulu tarafından inceleme başlatıldığı ortaya çıktı.

Dünya Emekliler Günü’nde tepkiler yükseldi: ‘Hakaret değildir de nedir?’

30 Haziran Dünya Emekliler Günü’nde emekliler, düşük yaşam koşulları ve hak kayıplarına karşı tepkilerini dile getirdi. Sendikalar, yıllarca çalışan emeklilerin görmezden gelindiğini vurguladı. Sosyal güvenlik sistemine yönelik eleştiriler öne çıktı.