AB Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları askıya aldı

AB Konseyi, Suriye’ye Uygulanan Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği Konseyi üye ülke dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Suriye’ye uygulanan AB yaptırımlarıyla ilgili önemli kararları duyurdu.

AB ülkeleri, Suriye’deki durumu dikkate alarak çeşitli kısıtlayıcı tedbirleri askıya almaya karar verdi. Alınan kararın, AB’nin Suriye’de kapsamlı siyasi geçiş, ekonomik toparlanma, yeniden yapılanma ve istikrar çalışmalarını destekleme çabalarının bir parçası olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada, AB’nin Suriye’deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldığı belirtildi. Enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı aktarıldı. Ayrıca, petrol, gaz, elektrik ve ulaştırma sektörlerindeki tedbirlerin askıya alındığı ifade edildi.

Suriye’deki çeşitli bankalar ve havayolu şirketlerinin yaptırım listesinden çıkarılacağı, Suriye Merkez Bankası’na fon ve ekonomik kaynak sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına izin verileceği de açıklamada yer aldı.

İnsani durum muafiyetinin süresiz olarak uzatılacağı ve kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihraç yasağının sona ereceği de duyurulan kararlar arasında yer alıyor. AB Konseyi, çalışmalarını sürdürecek ve Suriye’deki durumu yakından takip ederek gerektiğinde ekonomik yaptırımları değerlendirecek.

Ayrıca, Beşşar Esed rejimine yönelik çeşitli alanlardaki yaptırımların devam edeceği, yeni kararlarla ilgili yasal düzenlemelerin yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

AB’nin Rusya’ya Yönelik Yaptırımları

AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de başladı. Rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı.

AB, ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı ve rejimin finans ağının kalbinde bulunan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı kullanılabilen malların ihracatı kısıtlandı.

Yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da içermekteydi.

Related Posts

İspanya’dan Limak’a ceza yolda

Ebru Özdemir’in ‘loading’ paylaşımının üzerinden 10 gün bile geçmeden Barcelona stadyum inşaatının geciktiğini açıkladı. Limak’a 202 milyon Euro ceza kesilebilir.

Yenişehir’de Meyve Sebze Tesisinde Yangın

Bursa’nın Yenişehir ilçesindeki tesisde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Dünyanın en büyük pil fabrikası faaliyete geçti: 225 futbol sahası büyüklüğünde!

De Soto tesisi, Panasonic’in Tesla’nın Gigafactory’sinin bir parçası olan Nevada’da bir fabrika inşa etmesinden sonra ( Amerikan markasının modelleri için piller sağlıyordu) Japon şirketinin ABD’deki ikinci tesisidir . Haberlere göre, yeni tesis …

750 bin TL’nin aylık getirisi uçtu! Bir banka rakiplerini solladı

Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta yapacağı faiz toplantısı öncesi yatırımcılar hangi bankanın ne kadar faiz vereceğini merak ediyor. Peki, 750 bin TL’nin 1 aylık faizi ne kadar? İşte cevaplar; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 24 Temmuz …

Ford’un efsane modeli yollara dönüyor ama bambaşka bir özellikle!

Otomotiv dünyasının ikonik modellerinden biri olan Ford Fiesta, üretiminin sona ermesinden sadece iki yıl sonra yeniden otomobil severlerle buluşmaya hazırlanıyor. Ancak bu dönüş, alışılmış Fiesta’dan farklı olacak. Yeni Fiesta’nın elektrikli ya da …

Erzurum Hava Limanı’nda Uçuş Rakamları Arttı

2025’in ilk 6 ayında Erzurum Hava Limanı’ndan 601 bin 241 kişi uçtu, uçuş sayısı 4 bin 43 oldu.