İhracat deviydi! 69 yıllık şirket, aile-finansman kıskacında konkordatoya sürüklendi

Akın Tekstil Konkordato Sürecinde

1956 yılında kurulan ve Türkiye’nin önde gelen ihracatçı sanayi şirketlerinden biri olan Akın Tekstil, yaşadığı finansal sıkıntıların ve aile içi anlaşmazlıkların ardından konkordato sürecinde kritik bir eşiği geçti.

İstanbul Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirkete 1 yıl kesin mühlet verdi.

Aile Anlaşmazlıkları Kriz Yarattı

Mart 2025’te geçici konkordato talebiyle mahkemeye başvuran Akın Tekstil’in, ekonomik sıkıntıların yanı sıra ortaklar arasında yaşanan çekişmeler nedeniyle ciddi bir darboğaza sürüklendiği belirtiliyor. Kurucular Rüştü Akın ve Ali Haydar Akın ailelerinin temsilcileri arasında uzun süredir devam eden görüş ayrılıklarının, özellikle banka ilişkilerini zedelediği ve finansman kaynaklarını kuruttuğu ifade ediliyor.

Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, azınlık pay sahiplerinin açtığı davaların şirketin itibarını zedelediği, bu durumun da dış kaynak bulmayı imkânsız hale getirdiği vurgulandı. Konkordato bu nedenle “kaçınılmaz” olarak tanımlandı.

Alacaklılar Kurulu Oluşturulacak

18 Haziran 2025’teki duruşmada alınan kesin mühlet kararıyla birlikte Akın Tekstil hakkında devam eden tüm icra, iflas, ihtiyati haciz ve muhafaza işlemleri durduruldu. Ayrıca şirketin malvarlıklarının devri ya da üzerlerine herhangi bir hak tesis edilmesi mahkeme kararıyla yasaklandı.

Konkordato komiser heyeti, önceki sürede olduğu gibi görevine devam edecek. Patronlar Dünyası’nın haberine göre şirketin 125 milyon TL’yi aşan borcu nedeniyle alacaklılar kurulu oluşturulacak ve yapılandırma süreci bu kurulun denetiminde ilerleyecek.

İhracat Devi Zorda

Akın Tekstil, 2024 yılında 34,6 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdi. Almanya, İtalya ve İspanya başta olmak üzere, Avrupa’ya kumaş ve hazır giyim ürünleri gönderen şirketin Lüleburgaz ve İstanbul’daki taşınmazlarının toplam değeri 3,8 milyar TL’nin üzerinde.

Ancak güçlü varlık yapısı, iç sorunların ve sektör kaynaklı mali baskıların önüne geçemedi. Yüksek enflasyon, artan üretim maliyetleri, finansmana erişim zorluğu ve aile içi çekişmeler şirketi konkordatoya sürükledi.

Related Posts

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

Alüminyum fiyatları son 3 aylık pikini gerçekleştirdi

Alüminyum fiyatları, tonda 2.600 dolar seviyesinin üzerine çıkarak Mart ayından bu yana en yüksek noktaya ulaştı. Çin’in üretimi karbon emisyon hedefleri doğrultusunda yıllık 45 milyon tonluk sınırla kısıtlanırken, arzın daralacağı beklentisi …

Yaktın bizi Aziz Çelik! Emekli ve memurlara öyle bir haber verdi ki… Yerle bir etti

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı yarın, TÜİK’in 6 aylık enflasyon verileri ve iktidar kanadından gelecek zam açıklamasında olacak. Enflasyon verileri emekli ve memur için Temmuz ayı maaşına yapılacak zammı netleştirirken düşen alım gücüne karşı …

İBB’nin spor alanındaki bazı ücretsiz hizmetleri paralı oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) vatandaşlara ücretsiz olarak sunduğu bazı hizmetler, bugün itibarıyla paralı hale geldi.

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

İran-İsrail savaşı gübre ve mazot fiyatlarını uçurdu: Tarımda yeni zam riski!

Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Üretici ve market arasındaki fiyat farkları dikkat çekiyor. Uzmanlar, çiftçilerin desteklenmesinin önemine vurgu yapıyor.