Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Kavak Ağaçlarından Yayılan Polenler Alerjik Hastalığı Olanlarda Sağlık Sorununa Yol Açıyor

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının artmasıyla kavak ağaçlarından yayılan polenler, alerjik hastalığı olan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Nisan-ağustos ayları arasında etkili olan polen salınımı özellikle çocuklar, yaşlılar ve alerjik bireyler için zorlayıcı bir dönem haline geliyor. Rüzgarla taşınan polenler geniş bir alana yayılırken, alerjik reaksiyonları tetikleyerek sosyal hayatı olumsuz etkileyebilir.

Burun akıntısı ve nefes darlığı gibi şikayetlerle karşılaşan Demet Seloğlu (23), bahar aylarında yeşil alanlara çıktığında Kafkas Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’na başvurdu. Dr. Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, hastaya deri prick testi yaparak alerjiyi tespit etmeye çalıştı.

”Alerjik Semptomlar Sosyal Hayatı Olumsuz Etkileyebilir”

Türkiye genelinde polen miktarının arttığını belirten Kafkas Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Dr. Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu şunları söyledi: “Nisan ayından itibaren yeşil alanların artmasıyla birlikte polen miktarı yükseliyor. Bu durum bazı hassas kişilerde nefes darlığı, burun akıntısı, öksürük, hapşırma, boğazda ağrı ve yanma gibi semptomlara yol açabilir. Alerjik riniti, astım ve KOAH gibi hastalıkları bulunan kişilerde semptomlar daha şiddetli olabilir, sosyal hayatlarını olumsuz etkileyebilir. Semptomların şiddeti kişinin maruz kaldığı polen miktarıyla da ilişkilidir.”

Alerjik hastalığı olan bireylere belirlenen saatlerde dışarı çıkmama, pencere ve kapıları kapalı tutma önerisinde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Topaloğlu, şunları ekledi: “Özellikle sabah 05.00-10.00 ve akşam 18.00-20.00 arasında polen miktarının yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Hastalara deri prick testi yaparak alerjenleri belirlemeye çalışıyoruz. Semptomların kontrol altına alınması için ilaç tedavisi ve koruyucu önlemler öneriyoruz. Çocuklar, yaşlılar ve alerjik hastalığı olan bireyler risk altındadır. Onlara dışarıda belirli saatlerde bulunmamalarını, evdeyken kıyafetlerini değiştirip banyo yapmalarını, ilaçlarını düzenli kullanmalarını ve hekimlerinin önerdiği tedavilere devam etmelerini öneriyoruz. Koruyucu ilaçlarına doktor kontrolünde devam etmeleri son derece önemlidir.”

Related Posts

Kazakistan Sağlık Turizmi Fuarı

ALZ Kazakistan Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı Almatı’da başarıyla gerçekleştirildi

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Haftada bir iğneyle zayıflamak! Modern çağın devrimi

Dünyada 1 milyar obez insan var. Haftada bir iğneyle vücut değiştirme fikri, bir tıbbi çözüme değil, bir ilaç devrimine dönüştü… Ozempic, Wegovy, Mounjaro, Zepbound… Bir zamanlar diyabet içindi, şimdi Hollywood yıldızlarının CEO’ların ve influencer’ların yeni zayıflama sırrı.