Toygun Atilla yazdı
Türkiye, 6 Şubat’ta bağrımızı yakan, acısı hala devam eden Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmaya çalışıyor. Devlet ve halkımızın el ele vererek, dünyanın da yanımızda olduğu bu tarifsiz acıda bizleri asıl yıkan verdiğimiz kayıplar, yıkılan binalar, yok olan hayatlar kadar kaybettiğimiz umutlarımız, vicdanımız oldu. Hemen hemen herkesi etkiledi bu depremler. Etkilediği coğrafya öyle genişti ki; kiminin babasını, annesini, kardeşini aldı, kiminin okul, askerlik arkadaşını… Ama hepimize dokundu bu yıkım.
Asıl bizi yıkan; vicdanlarını değil cüzdanlarını düşünen azınlığın para kazanma hırsıydı. Patronlar Dünyası olarak bağış seferberliğine katılan ancak sonrasında ise kaybolan şirketlere, işadamlarına destek ve yardımlarını hatırlatmayı borcumuz bildik.
Yardımlarını fazlasıyla yapanları ise alkışladık, başımızın üstünde tacımız yaptık.
Bu süreci de takip etmeye devam edeceğiz elbet.
Bir başka takip ettiğimiz konu da fırsatçılar oldu.
Hatırlayın; geçtiğimiz ay Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’nin Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada “Deprem bölgesi odağında yürüttüğümüz incelemelerimiz kapsamında 17 teşebbüs hakkında soruşturma başlattığımızın bilgisini ilk kez paylaşmış olayım” sözünün üzerinden bizler de “Açıklayın bu fırsatçıları” diyerek cesaretle konuyu gündeme taşıdık.
23 Ekim’de kaleme aldığım yazıda; “Çimento firmaları bir nevi ‘çete’ faaliyeti göstererek ‘depremin rantını’ kendi aralarında paylaşıyorlardı” dedik ve Rekabet Kurumu’na şu sözlerle çağrıda bulunduk: “Önemli bir soruşturma başlatan Rekabet Kurumu’nun öncelikli görevi bu 17 çimento çetesinin isimlerini açıklamak ve böylesine önemli bir soruşturmayı bir an önce hiçbir şaibeye yer bırakmadan bitirmektir. PD olarak bu soruşturmanın sonuna kadar takipçisi olacağız…”
Çağrımızın üzerinden 2 hafta geçti ve Rekabet Kurumu, resmi sitesinden bu 17 şirketi açıkladı. Rekabet Kurumu’nun sitesinde yer alan bilgilere göre “Rekabet Kurulunun 19.10.2023 tarihli toplantısında, Hatay ve Malatya illerinde çimento ve hazır beton üretimi ile satışı alanında faaliyet gösteren teşebbüslerin birlikte fiyat belirlemek ve bölge/müşteri paylaşımı yapmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla;
HATAY ilinde faaliyet gösteren;
OYAK Çimento Fabrikaları AŞ,
Çimko Çimento ve Beton San. Tic. AŞ,
Ceyhan Hazır Beton İnş. Nak. Mad. Petrol Ürünleri Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.,
M.M. Tiftik Kardeşler Nak. İnş. Emlak Petrol ve Tarım Ürünleri Pazarlama San. Tic. Ltd. Şti.,
Ekintaş İnş. San. ve Tic. AŞ,
Kadir Soylu Beton Demir İnş. Petrol Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti,
KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton San. ve Mad. İşletmeleri AŞ,
Filitoğlu İnş. Petrol Gıda Turizm Nak. San. ve Tic. AŞ
MALATYA ilinde faaliyet gösteren;
Acemoğulları Beton Kum Ocağı Nak. Harfiyat Tic. ve San. Ltd. Şti.,
Betontek Yapı Elemanları İnş. Taah. Mad. Petrol Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti.,
Çınarlar Beton İnş. ve İnş. Malz. Nak. Akary. Gıd. Bes. İth. İhr. Tic. ve San. Ltd. Şti.,
Çimbeton Hazırbeton ve Prefabrik Yapı Elemanları San. ve Tic. AŞ,
Çimko Çimento ve Beton San. Tic. AŞ,
Çimya Çimento İnş. Yapı Malzemeleri Makine Enerji Mad. İç ve Dış Tic. AŞ,
Erva Hazır Beton Otelcilik Turizm İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.,
Kavuksan İnş. Beton Petrol San. ve Tic. AŞ,
Mabetaş Malatya Beton Yapı Elemanları ve Mad. San. ve Tic. AŞ
Recydia Atık Yönetimi Yenilenebilir Enerji Üretimi Nakliye ve Lojistik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ ünvanlı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına, 19.10.2023 tarihli 23-49/936-M(1), 23-49/936-M(2) sayılı ve 26.10.2023 tarihli 23-50/982-M sayılı kararlar ile karar verilmiştir” denildi.
Bakın, soruşturmanın açıldığı kentler depremin en fazla zarar verdiği sanayi kentleri Hatay ve Malatya’da yer alan firmalardı.
Buradan çağrımıza destek veren Rekabet Kurumu’na teşekkürlerimizi sunarız.
Deprem, beton binaları, evleri, iş yerlerinizi yok etti.
Ama asıl yıkılan, göçük altında kalan “betonlaşan” kalpler, cüzdanlaşan vicdanlar oldu…
patronlardunyasi.com