Soğan: Boğaz ve Göğüs Tıkanıklığını Ortadan Kaldırmanın En Hızlı Yolu…Büyükannenin Tıkanıklıkları Gideren Soğan Tarifi
10 mins read

Soğan: Boğaz ve Göğüs Tıkanıklığını Ortadan Kaldırmanın En Hızlı Yolu…Büyükannenin Tıkanıklıkları Gideren Soğan Tarifi

Dünya nüfuzunun önemli bir kısmı astım, amfizem ve kronik bronşit gibi kronik akciğer rahatsızlıklarıyla yaşıyor. 2019 yılında solunum yolu hastalıklarından dolayı 534.242 ölüm yaşandı . Son dönemdeki COVİD-19 salgını sağlığımız açısından daha da zorluklar yarattı.

Hissettiğiniz tıkanıklık, vücudun doğal bir fonksiyonu olan mukus üretiminden kaynaklanmaktadır. Mukus, akciğerlerinizi, boğazınızı, ağzınızı, burnunuzu ve sinüslerinizi kaplayan ve vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olan yapışkan, jelatinimsi bir malzemedir.

Soğuk algınlığınız veya virüsünüz olduğunda, daha fazla mukus ürettiğinizi hissedebilirsiniz, ancak bu muhtemelen mukusun kıvamında bir değişikliktir. Eğer göğüste soğuk algınlığı veya virüsle karşı karşıyaysanız, muhtemelen akciğerler ve solunum sistemi tarafından üretilen, balgam olarak bilinen başka bir mukus türü üretiyorsunuzdur. Bunların hepsi göğsünüzde ve boğazınızda birikerek kendinizi “sıkışık” hissetmenize ve genel olarak iyi hissetmemenize neden olur.

Neyse ki boğaz ve göğüs tıkanıklığını ortadan kaldırmaya ve kendinizi daha hızlı bir şekilde daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek temel besinler var.

Süperstar Besininiz, Mütevazi Soğan

Soğan, yetiştirilen en eski sebzeler arasında yer alır ve domatesten sonra ikinci sırada yer alır; her ikisi de dünya çapında mutfak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yıllardır soğanın sağlığa faydaları ve solunum sağlığındaki rolü araştırılıyor. Düzenli soğan tüketiminin kanser, katarakt, DNA hasarı, damar ve kalp hastalıkları riskini azaltabildiği keşfedildi.
Ayrıca tavada kızartılmış etle birlikte soğan ve sarımsakla pişirmenin kanserojen oluşumunu azalttığı da kanıtlandı.

Soğanlardaki fenoller üzerine yapılan bir araştırmada dört çeşit soğanın (kırmızı, mor, beyaz ve yeşil) antioksidan özellikleri incelendi. Doğrama, soğutma, fırında kavurma ve kızartmanın kırmızı soğandaki antioksidan özelliklere sahip bileşiklerde önemli bir azalmaya neden olmadığı bulundu.
Soğanlar C vitamini, diyet lifi ve folik asit bakımından zengindir. Ayrıca soğanlara keskin koku veren, antioksidanlar ve benzersiz sağlık yararları sağlayan kalsiyum, demir, protein, kersetin ve organosülfür bileşiklerini de içerirler. Üstelik sodyum oranları düşüktür ve yağ içermezler.

Neden fark eder? Antioksidanlar, vücudun hücrelerinde ve dokularında oksidatif hasarı geciktirmeye yardımcı olan bileşiklerdir.

Araştırmalar, quercetin’in vücuttaki serbest radikalleri ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu, E vitaminini (güçlü bir antioksidan) koruyup yenilediğini ve şelat metal iyonlarının zararlı etkileriyle savaştığını göstermiştir. Ayrıca belirli yağ türlerinin kalp hastalıklarına yol açan kan damarlarını tıkamasını da önler.

Besin değeri, erişilebilirliği ve lezzetli tadı sayesinde, bu çok yönlü gıdanın dünya mutfaklarında temel malzeme olması ve çok çeşitli yemeklerin lezzet temelini oluşturması şaşırtıcı değil. Faydalarından detaylı olarak bahsedelim.

Neden Soğanı Sevmelisiniz?

İşte soğanın en önemli besinsel faydalarından bazıları. Bir sonraki alışverişinizde bir veya iki soğan satın almak için daha fazla neden arıyorsanız doğru yere geldiniz.

Soğan Kalp Sağlığını İyileştirmeye Yardımcı Olur
Soğan yemek kardiyovasküler sisteminize faydalı olabilir. Araştırmalar özellikle soğanların yüksek tansiyonu ve trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olan özelliklere sahip olduğunu keşfetti .

Kırmızı ve açık yeşil soğan gibi koyu renkli soğanlar en yüksek düzeyde quercetin içerir. Amerikan Kimya Derneği’ne göre “gözyaşı dökmeyen soğan” kalp hastalığına karşı korunmaya da yardımcı olabilir.

Soğan Kanser Riskini Azaltabilir
Soğanın kanserin önlenmesinde nasıl önemli bir rol oynayabileceği konusunda bazı ilgi çekici araştırmalar yapılmıştır.

Guelph Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma , özellikle kırmızı soğanın kolon ve meme kanseri hücrelerini azaltmada en etkili olduğu sonucuna vardı. Bunun nedeni yüksek seviyedeki quercetin ve antosiyanindir (başka bir antioksidan türü).

Kanser Önleme Araştırması’nda yayınlanan bir başka çalışmada , soğan gibi allyumlu sebzelerin bir ila yedi porsiyonunun, tümör önleyici özelliklere sahip bileşikler açısından yüksek olduğu keşfedildi.

Soğan Antioksidan Açısından Zengindir
Soğan, hastalıklarla ve serbest radikallerle savaşan antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca vücuttaki hasarlı hücrelerin onarılmasına ve korunmasına yardımcı olurlar.

Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde yayınlanan bir incelemeye göre soğan en az 25 farklı flavonol içeriyor .

Antioksidanlar açısından zengin bir beslenme, inflamasyonu azaltmaya ve serbest radikal hasarını önlemeye yardımcı olabilir, bu da daha güçlü bir bağışıklık sistemi ve genel olarak daha iyi bir sağlık ile sonuçlanır.

Boğaz ve Göğüs Tıkanıklığını Ortadan Kaldıracak Denenmiş ve Gerçek Soğan Tarifleri

Soğanlar sadece büyükanneniz tarafından değil, yıllardır soğuk algınlığı, grip ve tıkanıklık için tıbbi amaçlarla kullanılmıştır.
Büyükannenin Tıkanıklıkları Gideren Soğan Tarifi
Soğanlı göğüs lapası, göğüs tıkanıklığında şaşırtıcı derecede etkili olan eski bir ilaç tedavisidir. Akciğerlerdeki dolaşımı iyileştirecek ve tıkanıklığı azaltacak harika bir çözümdür.

İçindekiler:

Soğan
½ çay kaşığı su
Eski bulaşık havlusu
Talimatlar:

Soğanı küçük bir tavada suyla birlikte 4-5 dakika hafifçe soteleyin .
Meyve suyunu ve soğanı eski bulaşık havlusuna dökün,bulaşık havlusunun kenarlarını ortasına katlayın.
Dikkatlice çok sıcak olmadığından emin olun, lapayı göğsünüze uygulayın ve 20 dakika boyunca yerinde bırakın.
Dinlenirken kendinizi battaniyelere sarın.
Uyarı: Kompres cilde ilk uygulandığında oldukça sıcak olabilir, bu nedenle sıcak olduğundan ancak dokunulamayacak kadar sıcak olmadığından emin olun.

Lapanın uygulanması sırasında ve sonrasında öksürük ve göğüs tıkanıklığının gevşemesi nadir görülen bir durum değildir.

Rahatlatıcı Soğan Öksürük Şurubu
Adaçayı ve soğan şurubu boğazı rahatlatır ve öksürüğü hafifletir. Ev yapımı soğan ve adaçayı şurubunun birkaç gün saklandıktan sonra tüketilmesi en iyisidir. Birkaç ay buzdolabında saklanabilir.

İçindekiler:
Soğan
Sarımsak
½ bardak su
½ bardak bal
Adaçayı
Talimatlar:
Soğanı , adaçayı, balı ve sarımsağı bir kavanoza yerleştirin .
Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve kavanozu düzgün bir şekilde kapatın ve yaklaşık sekiz saat boyunca oda sıcaklığında bir kenara koyun.
Sıvıyı süzün ve öksürük şurubu olarak kullanın. Buzdolabınızda saklayın.

Hızlı Bağışıklık Oluşturan Soğan Çorbası

İçindekiler:
Soğan
2 bardak su
1 yemek kaşığı taze kekik
Acı biberle tatlandırın
1 çay kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz ve biber
Talimatlar:
Kekiği doğrayın.
Zeytinyağını bir tavaya koyun ve soğan, kekik ve acı biberi ekleyin.
Düşük ısıyı açın ve kahverengi olana kadar soteleyin.
Suyu ekleyip kısık ateşte soğanlar şeffaflaşıncaya kadar pişirin.
Çorbayı süzün.
Tadına göre tuz ve karabiber ekleyin.
Sıcak servis yapın.

Akciğer Sağlığını İyileştirmenin Diğer Yolları
Soğan tarifleri, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam tarzı uyguladığınızda en iyi sonucu verecektir. Aşağıdaki aktivitelerle birleştirildiğinde bunlar akciğer sağlığınızı kesinlikle iyileştirecektir. Arık öksürmek ya da koklamak yok!

Nefes egzersizleri
Akciğer kapasitesini korumaya yardımcı olabilecek, akciğerlerinizi sağlıklı tutmanızı ve vücudunuza ihtiyaç duyduğu oksijeni almanızı kolaylaştıracak diyafram nefesi ve büzük dudak nefesi gibi egzersizler vardır.
Akciğer egzersizleri çoğu insana fayda sağlayabilir ancak özellikle yaşlı insanlar ve nefes almayı etkileyen rahatsızlıkları olanlar için faydalıdır. Amerikan Akciğer Birliği, her gün 5-10 dakika boyunca nefes egzersizleri yapılmasını önermektedir .

İzole Doğada Vakit Geçirmek
Temmuz 2022’de Avrupa Solunum Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre , çocukları büyüdükçe yeşil alanlara yönlendirmek akciğer sağlıklarını iyileştirebilir. Açık havada vakit geçirmenin birçok faydası vardır. Ruh halinizi iyileştirebilir, stresi azaltabilir ve rahatlamayı teşvik edebilir.
Beyniniz, çalışmak için soluduğunuz oksijenin %20’sini kullanır. Temiz havaya daha fazla maruz kalma, beyne daha fazla netlik sağlayarak optimum işlevi teşvik edebilir ve daha etkili düşünmenize, odaklanmanıza ve konsantre olmanıza olanak tanır.
Ayrıca temiz hava solumak, hava yoluyla bulaşan hastalıkları ve enfeksiyonları azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni bakteri ve virüslerin temiz havada hayatta kalma şansının daha düşük olmasıdır. Bu, geliştikleri sıcak ve nemli iç mekan ortamlarının tam tersidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir