Gaziantep, yerel yönetiminden STK’larına şirketlerinden insanıyla küresel kent olma hedefiyle büyüyor
7 mins read

Gaziantep, yerel yönetiminden STK’larına şirketlerinden insanıyla küresel kent olma hedefiyle büyüyor

Ulaş Yıldız’ın özel haberi

Doğu’nun lokomotifi olarak adlandırılan Gaziantep hem kentsel büyüme hem de ekonomik büyüme ile dikkat çekiyor. Yeşil şehir, ulaşım, temiz enerji gibi önemli adımlar atılan kent ekonomik anlamda da her geçen gün büyümesini sürdürüyor. Dünya Gastronomi Kenti olarak tescillenen Gaziantep, büyüyen sanayisiyle de dünyanın dikkatini üzerine çekiyor. Yeşil dönüşümle birlikte 6 organize sanayi bölgesiyle de ilk sırada.
Asrın felaketinde iki ilçesinde büyük yıkım yaşanan kent yaralarını kısa sürede sardığı gibi depremden etkilenen illere de yardım etti. Bir yandan yeşil dönüşümü sağlayan bir yandan sanayisini geliştiren kentin küresel bir kent olma yolunda emin adımlarla yürümesinin en önemli sebebi ise birliktelik. Yerel yönetiminde STK’larına, şirketlerinde her bir vatandaşına kadar tüm kent sorunlar karşısında birlikte hareket ediyor. Ben sen yerine “Biz” diyerek her sorunun üstesinden geliyor.

2014 yılından bu yana Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Fatma Şahin Gaziantep’in bugünlere gelmesini “ortak akıl” olarak açıklıyor.
“Yeşil şehir, ulaşım konusu, temiz enerji gibi Gaziantep’in gelişmesine öncülük eden başlıklarda hep kısa, orta ve uzun vadeli planlarla çalıştık” diyen Şahin bundan sonra nereye geleceklerini de planlı çalışmayla bildiklerini anlattı.

GAZİANTEP MODELİ: ORTAK AKIL

Deprem sonrası yaraların hızla sarılmasındaki en büyük etkenin afet durumlarına hazırlıklı olmalarına bağlayan Şahin şunları söyledi: “Bu hususta Gaziantep’in birlikte iş birliği yapma modeli olan Gaziantep Modeli şehrimize büyük fayda sağladı. En hızlı şekilde temiz suyun verilmesi, hasarlı yolların teyit edilerek hızlıca araç trafiğine uygun hale getirilmesi ilk işlerimizden biri oldu. Hızlıca acil eylem planımızı devreye koyarak ihtiyaçlı vatandaşlarımızın yardımına koştuk. Bu gibi afet durumlarında insanların asgari yaşam koşullarını sürdürülebilir kılabilmek için insanlara; su, yol gibi ihtiyaçların karşılanması gerekiyordu. Bizim de master planlarımızda bu hazırlıklarımız zaten tamamlanmıştı.”
“Gaziantep aynı zamanda bir sanayi şehri. Doğal olarak yeni yatırımları ve yeni imar alanları açılıyor. Dolayısıyla şehirde yeni dinamikler oluşturulurken bizler de yeşil alanları sayısının azalmaması, çevrenin zarar görmemesi için önlemlerimizi aldık ve yeşil alan oranımızı artırarak projelerimizi hizmete almayı sürdürüyoruz.”

ŞEHİRCİLİK VE EKONOMİ BİRLİKTE BÜYÜYOR

“Şehircilik ve ekonomi birbiriyle bağlantılı bir şekilde büyüyor. Eğer siz, şehir planlamanızı doğru yaparsanız ekonominize de ivme kazandırabiliyorsunuz. Ekonomik faaliyetler, aynı zamanda lojistik kabiliyetleri de gerekli kılıyor. Biz şehrin yollarını, altyapısını, yeni alanlarını, insanlara üretime olanak veren yeni faaliyet alanlarını hep planlı olarak organize ettik. Biz tüm kurumlarımızla ortak olarak bir arada çalışarak ekonominin ilerlemesi için ortak akılla doğru adımları teyit edip birlikte hareket ettik. Bir arada yürüdük ve ekonomimize bu şekilde sahip çıktık.”

“Gerek imar planlamasında gerek yeşilin ve çevrenin korunmasında gerekse de acil afet durumlarında dirençli şehir kapsamında şehri acilen koordine edip toparlayabilen, kendine yetebilen, kendine yettiği gibi de komşu şehirlere de destek verebilen bir şehir sistemi oluşturduk.”

YOKSULLUKTAN BOLLUĞA DÖNÜŞÜN SIRRI ANTEP HARBİ

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım Horasis Küresel Toplantısı’nın Gaziantep’te düzenlenmesini “Kentin gücü ve potansiyelinin göstergesi” olarak değerlendirdi. Yıldırım kentin her anlamda gelişmesini şu sözlerle anlattı:

“Gazianteplilerin en önemli özelliği tüm zorlu koşullara rağmen üretmek, istihdam yaratmak; akıl terini alın teriyle birleştirerek ülkesine ve memleketine değer katmaktır. Zorluklardan fırsat yaratarak yeni bir bakış açısı ve çıkış yolu üreten, böylece her zorluktan daha da güçlü çıkmayı başaranların şehridir Gaziantep… Bu özelliğin sırrı da geçmişinde saklıdır Gaziantep’in… Gaziantep’i yoksulluktan, bolluğa; imkânsızlıktan, sanayi ve üretim kentine dönüştüren sır Antep Harbi’dir… O zorlu günlerin bilinciyle yaşayan Gaziantepliler, genetik kodlarına işlemiş mücadeleci yapıları sayesinde dünyanın dört bir yanına elinde çantasıyla ayak basarak ticaretini yapar, ülkesinin en fazla ihracat gerçekleştiren 6’ncı ili olur.”

DIŞ TİCARET FAZLASI VERİYOR

“Bugün yüzde 13,12 büyüme hızı ile Türkiye büyümesine en fazla katkı sunan ilk 10 kentten biri. Türkiye ihracatının yüzde 4,6’sını gerçekleştiren Gaziantep’in dış ticaret hacmi yaklaşık 20 milyar dolar. Dış ticaret fazlası veren kentte ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 124…”

BÖLGE EKONOMİSİNİN AMİRAL GEMİSİ

“Türkiye’nin en büyük ve en fazla istidam sağlayan Organize Sanayi Bölgesinde sektör çeşitliliği geniş bir üretim modeli var. TOBB Sanayi Veri Tabanı verilerine göre Gaziantep birçok ürününde üretim kapasitesine göre Türkiye lideri. Örneğin parça makine halısında yüzde 76, makarnada yüzde 60, ayakkabıda yüzde 68 üretim kapasitesi Gaziantep’te…”
“Gaziantep bölge ekonomisinin amiral gemisidir. Ve gemi görünmez çok hasar almıştır. Biz afetin başından bu yana bölge ekonomisinin canlanması için desteklerde sektörel ve coğrafi ayrım yapılmamasının önemine dikkat çekmeye çalıştık. Çünkü hepimiz bölge ekonomisindeki zincirin bir halkasıyız. Hepimizin bir görünen bir de görünmeyen hasarları mevcut…”

BU KENTTE BİRLİKTE HAREKET ETME KÜLTÜRÜ VAR

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi kentin medeniyetlere beşiklik etmiş, birçok kültürü barındıran ve ticari yönüyle önemli bir üretim, ihracat ve istihdam merkezi olduğunu belirtti.
Asrın felaketinden etkilenen 11 ilin geçen yıl yaptığı ihracat toplamının 20 milyar 510 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Ünverdi “Gaziantep ise 10.5 milyar dolar ile bu ihracatın yarısını gerçekleştirmiştir” dedi.
Ünverdi Gaziantep’in kent ve ekonomi olarak büyürken aynı zamanda çıkan her sorunu çözebilmelerinin sırrını ise şu sözlerle açıkladı: “Planlı ve ortak akılla hareket ediyoruz. Gaziantep’te birlikte hareket etme kültürü vardır. Herkes elini taşın altına koyar.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir